Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ME MIA ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΠΟΥ «ΕΝΩΝΕΙ» ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει για ακόμη μια φορά, ο πατρινής καταγωγής,  χορογράφος – χορευτής Σπύρος Κουβαράς της ομάδας Synthesis 748 από το Παρίσι – από τον Ιανουάριο του 2015 εδρεύει και στην Αθήνα – που υπογράφει την χορογραφική performance, 10 -22 sec, σε συνεργασία με το art@CMS – programme of the CMS Experiment στο CERN.

Η περφόρμανς θα παρουσιαστεί στις 8, 9 και 10 Απριλίου στο πλαίσιο του Athens Science Festivalστην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Κτήριο Παλαιών Φούρνων.

10^ -22 sec photo 1

Τον Φεβρουάριο του 2016, το art@CMS – programme of the CMS Experiment στο CERN ανέθεσε στον Σπύρο Κουβαρά να δημιουργήσει μια χορογραφική performance διαδραστικού χαρακτήρα, μεταξύ σώματος και εικαστικού περιβάλλοντος, γύρω απο το πεδίο Higgs, το φυσικό φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια  απόκτησαν μάζα στο αρχέγονο Σύμπαν. Έτσι προέκυψε το έργο του χορογράφου, 10 -22 sec, στο οποίο σώμα και οπτικοακουστική εγκατάσταση δημιουργούν μια διαδραστική σχέση και με την χρήση ενός βιντεοπροβολέα και ενός κιναισθητήρα, ο χορευτής μέσα απο την κίνηση του μοιάζει να χάνει και να αποκτά εικονικά την μάζα του. Η performance, όπως και η εγκατάσταση, δεν προσπαθεί να εξηγήσει τι πραγματικά είναι το πεδίο Higgs, περισσότερο δημιουργεί ένα κινητικό περιβάλλον όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη δική του παρουσία αφήνοντας ανοιχτά και τα πεδία της ερμηνείας για το κοινό.

10^ -22 sec photo 3

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Χορογραφία, Performance : Σπύρος Κουβαράς

Οπτικοακουστική Εγκατάσταση: INFN – Embrio.net / Paolo Scopola

Παραγωγή: SYNTHESIS 748

Συμπαραγωγή:  art@CMS – programme of the CMS Experiment at CERN (CH),

SCIENCE VIEW (GR)

Υποστήριξη:  H Synthesis 748 υποστηρίζεται απο το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών Pépinières Européennes

DSC05007

  • H  Synthesis 748 ιδρύθηκε τον Μάιο του 2008 στο Παρίσι απο τον χορευτή και χορογράφο Σπύρο Κουβαρά, έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και φεστιβάλ σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία, έχοντας αποσπάσει θερμές κριτικές και έχοντας δημοσιεύσεις σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης. Απο το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα.

Ο Σπύρος Κουβαράς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα έργα της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο.Οι παραστάσεις εστιάζουν στην οργανική σχέση μεταξύ χορού, μουσικής και εικαστικών τεχνών και συχνά κινούνται στα όρια μεταξύ παράστασης και χορογραφημένου installation, προβάλλοντας πολλές φορές το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο και την ίδια την παράσταση σαν έκθεμα».

 

 

 

Leave a comment